topwijven – ode aan mijn rolmodellen.

topwijven – ode aan mijn rolmodellen.

posted in: Column | 0

Het begon al bij Madonna. In mijn tijd waren er de zedige (*kuch) Britney Spears en iets flamboyantere Christina Aguilera. Nu zijn het Nicki Minaj, de Kardashians en de Miley Cyrussen die de plak zwaaien. Ik wil het hebben over rolmodellen voor vrouwen en hoe triestig het daarmee gesteld is. Or is it?

Disney Princesses and feminism

Ik heb mezelf nooit zo gespiegeld aan vrouwen, simpelweg omdat er geen rolmodel was dat binnen mijn leefwereld paste. Ik wou ook nooit een Disney prinses zijn, want dat waren allemaal flauwe trezen die niks konden zonder de hulp van hun prins-op-het-witte-paard. Ik wilde liever van ridder spelen dan dat ik mezelf in baljurken hees.

Ik word er triest en een beetje mottig van, van wat we onze dochters wijsmaken door dit type vrouwen te verheerlijken. Dat alles om uiterlijk en façade moet draaien. Zelfs een Lady Gaga, die haar Monsters zegt dat ze allemaal mooi en speciaal zijn, vindt het nodig om elk nummer van outfit te switchen.

De keren dat we Madame Minaj en Juffrouw Cyrus volledig gekleed te zien krijgen, zijn op twee vingers te tellen. En dat zou niet eens zo’n probleem zijn, moest hun naaktheid niet net hun enige gimmick zijn. Moest er nog wat inhoud achter de kledingschaarste zitten.

Ellen Page Feminism Quote

Dan rijst bij mij de vraag, waarom krijgen zij nog zoveel air-time? In de tijden dat feminisme bijna een scheldwoord is, lijkt dit niet eens meer abnormaal. Maar waarom vergeten we de bad-ass vrouwen, die nog wél op de barricaden gaan staan voor onze rechten en idealen? Waarom worden zij nog steeds verloochend?

Omdat niemand anders het doet, en ik deze dames graag met jullie wil delen: een ode aan mijn rolmodellen!

*Ik ben sowieso nog een hele hoop straffe madammen vergeten. My apologies!

Sarah Millican

Sarah Millican

Een geweldig voorbeeld hiervan is de immer hilarische Sarah Millican die aan de schandpaal werd genageld om een jurk. Oh nee. Een Red Carpet Event, and she’s wearing that? The end is nigh! Zij gaat er echter op een fantastische manier mee om en wijst de criticasters terecht. Het volledige artikel vind je hier.

“I’m sorry. I thought I had been invited to such an illustrious event because I am good at my job. Putting clothes on is such a small part of my day. They may as well have been criticising me for brushing my teeth differently to them”

Caitlin Moran

Caitlin Moran

Ze is volkomen selfmade. Ze leerde me How to be a woman. (Koop gewoon ineens dat boek, ge zult het u niet beklagen. En nee, het is zeker niet enkel voor vrouwen.) Ze is verdomd grappig en cassant en laat niet op haar kop zitten. Caitlin Moran is hoe ik zou willen zijn. En als ik haar boeken lees, denk ik dat we hard op mekaar gelijken. Een fantastisch wijf.

Tina Fey en Amy Poehler

tina fey amy poehler

Deze twee geweldige madammen verdienen elk hun eigen titel. Tegelijk zijn ze voor mij zo onlosmakelijk met mekaar verbonden, dat ik ze graag samen wil vermelden. Tina Fey en Amy Poehler kennen mekaar al jaren en braken samen door met SNL – Saterday Night live. Fey maakte later o.a. 30 rock, om bij te stikken van het lachen. Poehler was dan weer verantwoordelijk voor Parcs & Rec waarin ze een utopische politica neerzet.

Amanda (Fucking) Palmer

Amanda Fucking Palmer

Over het topwijf that is AFP zou ik zelf meerdere boeken kunnen schrijven. Over haar onuitputtelijke kracht tijdens haar optredens. Over haar geweldige teksten met bodems, sub-bodems en daaronder nog een laagje. Mensen die me kennen weten dat ik nog wel een eindje kan doorgaan. Om jullie dit te besparen laat ik het een ander vertellen.

Ook Amanda laat zich niet zomaar zonder slag of stoot afzeiken. Net nog, moest ze zich verantwoorden omdat ze haar succes gemaakt zou hebben op de kap van haar wederhelft. Niet zo heel lang geleden trad ze ook op. Ja, muziek maken enzo. Alleen, de mensen bij de Daily Mail hadden enkel oog voor haar Nip-Slip op het podium.

Amanda zou niet Fucking Palmer zijn, als ze die gasten niet geweldig op hun plaats zette. Ze maakte dan ook een lied getiteld Dear Daily Mail, waarin ze duidelijk maakt dat een blote borst écht niet zo’n groot nieuws zou mogen zijn.

Only Amanda Palmer. Je kan trouwens nu ook de Dear Daily Mail nudie pen kopen.

En als bonus: dit filmpje dat ik tegenkwam op AFP’s Facebook pagina.