Kunnen we dat afspreken?

Kunnen we dat afspreken?

posted in: Column | 0

Dezeochtend. 7u. Vanaf dan zijn we veilig. In Antwerpen althans, want daar komt het leger de politiediensten helpen ons beschermen. Oef. Want dan voelen we ons pas geborgen in een stad. Zwaarbewapende kerels zien lopen, vers van militaire training, in hun autoritaire camo-outfits.Dat straalt toch echt rust en veiligheid uit.

Defensie neemt het hier niet over. We zijn geen belegerde stad. We zijn wel een stad waar we graag proberen alle voorzorgsmaatregelen te nemen om onze burgers te beveiligen en hun een veilig gevoel te geven.

Ipse dixit brave burgervader De Wever

Ik zie een aantal problemen met deze hele actie. Incongruenties, waarvan mijn maag begint te draaien.

Won’t somebody please think of the children ?

Serieus, vertel me eens. In welk opzicht moeten we ons hierdoor net veiliger voelen? Worden we niet gewoon net veel banger, door de dreiging zo ostentatief in de kijker te zetten? Door ons toe te roepen: “KIJK HIER! Wij met onze wapens staan hier om jullie te beveiligen van het GEVAAR. En de TERREUR. Die letterlijk om de hoek loeren!”

Door het idee te geven, los van de echte reden van de position switch in Antwerpen, dat de terreur het petje van onze Politie te boven gaat? En vergeet niet, we geven deze indruk dan zowel aan de bange brave burgers, maar evengoed aan de terroristen die hen potentieel als doelwit zien.

Door kinderen te confronteren met het gegeven van GEVAAR! en ONVEILIGHEID! en al het slecht in de wereld. Kunnen we ze daar nog niet even van behoeden? En hun vermoeide ouders, die met twee elke dag hard werken om het belastinggeld bijeen te sparen, waarmee dit soort acties bekostigd worden. Kunnen we hen besparen hun kleine spruiten concepten als oorlog, racisme en moord te moeten uitleggen? Kunnen we hen die onschuld niet laten koesteren?

En wat als het werkelijk om een reële en imminente dreiging gaat? Waarvan we ondertussen hoorden dat ze net op gezagsdragers is gericht. Zetten we dan geen gigantische, en bijna letterlijk te nemen, schietschijf op de rug van de mannen en vrouwen die ervoor moeten zorgen dat we ons veilig voelen? Jeweetwel. Door die camo. Die nogal opvalt, zo in contrast met het weinige groen in de stad.

We voeden het.

Ik zei het vandaag al vaker. Ik heb ondertussen schrik gekregen, van de schrik die ons aangepraat wordt. Want angst is op geen enkel moment iets goeds. En al zeker niet in deze fragiele context. Het gaat om een aantal woorden, die niet noodzakelijk inwisselbaar zijn.

Niet elke Moslim is een terrorist. Niet elke ander een racist. Ik ben bang van de angst die wordt gevoed door de media. Want die kan uitlokken dat mensen Islam en Moslim als scheldwoorden gaan zien, nog meer dan dat er sommigen dat nu al doen. En ik zag spijtig genoeg al comments op internet (waarom lees ik ze ook…) waarin terrorist, moslim en Marrokaan voor het gemak als een en hetzelfde werden aanzien. “Dat al die Marokkanen terug gaan naar hun land.” prijkte er, en de schrijver was er waarschijnlijk nog trots op ook.

Mijn vrees is dat deze groepen van de bevolking elkaar op den duur alleen met argwaan gaan kunnen benaderen. Omdat ze schrik hebben door wat er hen wordt aangepraat. Door welke kant dan ook.

En laat dat nu net de bottom line zijn van IS en Al Qaeda en consorten. Ze willen ons bang maken. Ze willen dat we schrik hebben van hen. Ze willen dat we dreiging en terreur ervaren. En zo hebben ze meteen gewonnen. Op die manier, kijken we wantrouwig naar alle anderen.

Naar Moslims en niet Moslims. En moeten we ze ook zo gaan labelen. En dan zijn we allemaal gelabeld. En staan we nog verder van mekaar. En hoe verder we staan, hoe minder goed we mekaar kunnen verstaan. En dat, dat is een klif. En een gevaarlijke. Want degenen die er in vallen, die doen binnenkort van terreur of racisme. En dan winnen ze opnieuw, want dan staan we lijnrecht tegenover mekaar.

Mijn religie is er een simpele. Ik predik verdraagzaamheid en wederzijds vertrouwen. En een dialoog in plaats van angstmakerij en sensatie. Kunnen we dat afspreken?