in de groene rand (fauna)

in de groene rand (fauna)

posted in: Random | 0

Van het wildlife in centrum Mechelen moesten we niet al te veel verwachten. Akkoord, er was die verdwaalde vos in de Botanique, die eigenlijk best wel een lieverdje bleek. Verder mocht ik al blij zijn als ik überhaupt een vogel zag.

Meestal werd ik dan nog gealerteerd door de rare geluiden die onze katten begonnen te maken wegens vogel buiten en zij binnen. Veel werd er ook niet buiten gezeten. De hof, als we dat zo al mogen noemen, lag naast de straat en was nogal krap. Hij lag bovendien ook altijd vol rommel dankzij vuile sluikstorters.

Hoewel we hier eigenlijk nog steeds vlak bij de stadsrand zitten, worden we omringd door groen en vogelgezangen. As I type zijn er hier een aantal kleine gevleugelde rakkers een riedeltje aan het fluiten. Om te zwijgen van de pimpelmees die net de haag uit kwam gevlogen en van plantje tot plantje fladderde. Verder hoor ik amper het verkeer van de steenweg die toch niet zo veraf is. Alles is hier rustiger en gezapiger.

De nabijheid van de visvijver aan het eind van de straat zal sowieso wel de reigers en eenden verklaren. Maar groot was mijn geluk toen ik merkte dat het hier dus wemelt van de pimpelmeesjes. Alleen maar de coolste inheemse vogel, het illustere roodborstje even niet meegerekend.

Nog beter was het besef dat ze hier nestjes aan het bouwen zijn in de achtergebleven nestkastjes. In de stad hadden we duiven en merels en als we geluk hadden een ekster of twee. Zeg nu zelf, een pimpelmees is toch een pak knusser? En dat past tenminste in een nestkast! (Waarvan er deze zomer nog gebouwd zullen worden, jawel)

Slechte punten wel voor het groot aantal insecten. Ook sowieso veroorzaakt door die vijver, in samenwerking met de zachte winter. De muggenbeten tieren weer welig. Maar goed, zolang ze malariavrij zijn, tel ik het als First-World-Problem.

Lees hier alles over de flora in die groene rand rond Mechelen.