de meus zijn ballekes.

de meus zijn ballekes.

posted in: Food & Drinks, Recepten | 1

Er zijn maar twee tv-koks waar ik echt warm van word. Zij zouden me werkelijk alles kunnen doen eten. Van scampi’s tot broccoli en van inktvisringen tot balletjes in tomatensaus. Vergeet dan smell-o-vision en geef me taste-o-vision, als zij verschijnen. Of beter nog, breng een mini kloon van hen op de markt. Handig voor in de keukenkast.

Die twee speciale kerels zijn uiteraard de Jeroen Meus en Jamie Oliver. Beide een sappige stijl van koken en niet vies van een beetje boter en wat kruiding. My kind of men. Ze kunnen al weinig verkeerd doen en soms maken ze dan nog iets dat u doet watertanden. Om halftwaalf ‘s nachts, wanneer ge de heruitzending ziet uiteraard. Wakker liggen tot de ochtend om naar de markt te kunnen lopen voor uw grondstoffen, zo goed.

Balletjes en puree

(Vergeef me de slechte gsm-foto kwaliteit)

Zo was het ook met de ballekes in stout saus van de Meus. Instant liefde toen ik de ingrediënten zag verschijnen! Wij hebben hier wel de stout vervangen door bruine Leffe. Wij zijn nogal nationalistisch als het op ons bier aankomt. (En lusten eigenlijk geen Guinness.) Oh en ik maak voor vier. Omdat ik hou van restjes voor de dag erop.

Voor de balletjes:

  • 1 kg bereid gemengd gehakt (varken&rund)
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • scheutje Worcestershire saus
  • enkele druppels tabasco
  • 1 ei
  • muskaatnoot
  • 50 gram paneermeel

Men neme een kom en ploppen het gehakt daar behendig in bewerken het met een vork tot aanvaardbaar bewerkbaar. Doe hier een stevige lepel graanmosterd bij. (Ik laat altijd zo per ongeluk mijn lepel nog eens in de pot mosterd vallen. Ik heb graag mosterd.) Daarna een scheut (ook niet te braaf mee zijn) Worcestershire saus  en een paar druppels tabasco (hier ben ik dan iets zuiniger mee). Daarna mag het ei erbij en rasp je er behoorlijk wat muskaatnoot over.

Indien het te slap is, doe je er best een beetje paneermeel bij. Doe dit stapsgewijs. Ze mogen wat uit mekaar vallen, (Ahja, korstjes) maar ze moeten over het algemeen hun vorm kunnen behouden. Maak bollen van welke grootte je maar wil. (Hoe kleiner, hoe sneller klaar natuurlijk.) Bak deze bruin langs de buitenkant, maar laat ze nog roze binnenin.

Voor de saus:

(Hier laat ik thijm, laurier en kruidnagel weg wegens persoonlijke smaak, maar gebruik ook weer wat extra mosterd.)

  • boter!
  • 2 ajuinen
  • 2 flessen bruine Leffe
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels Luikse siroop
  • peper & zout

Gebruik de pot van de balletjes, die je er even uit haalt. Gooi de ajuinen in de pot. Doe gerust nog wat boter bij en laat kleuren. Strooi er bloem over en laat ook even bakken. Giet gul uw bier in de pot. Doe er ongeveer evenredig mosterd en Luikse siroop in. (Wanneer ik zeg evenredig bedoel ik, MEER MOSTERD.) Afkruiden met peper en zout. Badabing: saus klaar, ballekes er terug in gooien en niet volledig afgedekt laten verder koken in de saus.

De puree (want het gerecht schreeuwt er om)

  • Bloemige patatjes.
  • Genoeg boter
  • Veel peper, zout en muskaatnoot

Onderdelen bij mekaar doen. Stoempen. Proeven. Bijkruiden indien nodig. Stoempen. Klaar.

Het slaatje

slaatje veldsla en witloof en azijnvinaigrette

  • veldsla
  • 2 stronkjes witloof
  • 2 eetlepels mayonaise
  • scheutje azijn
  •  peper
  •  zout

Helemaal niet moeilijk en super lekker. Men neme zoveel veldsla als men denkt te kunnen verzetten. Men snijdt 2 à 3 stronkjes witloof, ook daar ben ik nogal genereus in. Wassen en kruiden met peper en zout en er een beetje azijn over doen. Mengen met 2 lepels mayonaise.

En na het eten dan achteroverleunen en een beetje doodgaan terwijl ge u knop open zet. But in a good way. En u afvragen wanneer ge het nog een keer gaat maken.

One Response

  1. […] moest er wel in, want zonder was de saus niet zo lekker. Het eureka moment kwam er dankzij de de Meus zijn stoute ballekes. Ik maakte al geregeld eigen versies van zijn bereide […]