bereide gehaktballetjes in tomatenroomsaus

bereide gehaktballetjes in tomatenroomsaus

posted in: Recepten | 0

Ik heb nooit van balletjes in tomatensaus gehouden. Ik werd behendig in het vermijden van het gehakt in de spaghettisaus. Het gehakt moest er wel in, want zonder was de saus niet zo lekker. Het eureka moment kwam er dankzij de de Meus zijn stoute ballekes. Ik maakte al geregeld eigen versies van zijn bereide balletjes.

Voor dat ik dat gehakt in een pot kwakte en er allerlei kruiden en andere ingrediënten bijgooide was ik ook nooit een fan van gebakken of gekookte balletjes. De truc was dus om de balletjes naar mijn goesting te bereiden. En ze dan in de lekkerste saus ooit te gooien. Not one to toot my own horn, maar serieus, de perfectie van die saus evenaar ik nooit nog.

photo 1 (3) photo 2 (1)

Noot voor de kooklustige: Ik heb het moeilijk om eten te maken in kleinere hoeveelheden dan voor een middelgroot leger. Je kan de hoeveelheden aanpassen, of er 2 dagen met 2 personen van eten en dan nog 2 liter saus overhebben voor de diepvriezer. De saus was ook redelijk pikant, ook de kruiding kan dus naar smaak.

Voor de Saus

  • 8 tomaten
  • 400g (tros)kerstomaatjes
  • 1 rode en 1 zoete paprika
  • Enkele takjes verse peterselie
  • 500g tomaten passata
  • 140g tomatenpuree
  • 1 rode peper
  • Bouillontuiltje vlees & tuinkruiden
  • 4 sjalotten (Of 1 grote ajuin en 2 sjalotten)
  • Een scheutje rode wijn
  • Een teentje look
  • 25 cl room
  • Een snuif suiker

De kruiding

  • Een mini hoeveelheid pilli-pilli (volledig weg te laten voor wie niet van pikant houdt)
  • Cayennepeper
  • Chili
  • Italiaanse kruidenmengeling
  • Brushetta kruiden
  • Paprikakruiden
  • Een tikje kurkuma

Stoof eerst de sjalot en/of ajuin aan. Blussen met de rode wijn, een bodempje in de pot bleek genoeg. Bouillonblokjes/tuiltjes toevoegen. Tomaten snijden en ze er meteen bijgooien. Paprika’s snijden en even mee laten stoven. Passata en tomatenpuree toevoegen en goed roeren. Kruiden naar smaak en even op een zacht vuur laten sudderen. De room mag er in net voor je de balletjes in de saus laat verder garen.

Voor de balletjes

  • 750g gehakt
  • Paneermeel
  • 1 ei
  • Parmezaan vers geraspt (naar smaak)
  • Paprikakruiden fort (naar smaak)
  • Cayennepeper(poeder) (naar smaak)
  • Vleeskruiden

Gehakt in een grote kom prakken met een vork. Kruiden toevoegen. Zelf heb ik vrij veel paprika & cayennepeper gebruikt, maar ik hou wel van pittig eten. Ik verkeer ook in de onmogelijkheid om weinig kaas te gebruiken, dus hier zit ook een degelijke portie van in.

Ei op het laatst erbij en afwerken met paneermeel om de balletjes wat extra te binden. Goed mengen en daarna de balletjes op een middelmatig vuur aanbakken. Wanneer ze mooi bruin zijn aan de buitenkant mag je ze in de saus leggen. Nog een kwartier à halfuurtje laten mee sudderen en klaar!

Vanzelfsprekend is dit geweldig goed te combineren met puree. De tweede dag heb ik ze echter opgegeten met wat veldsla en brood en dat bleek ook een ideale combinatie.

Volgende experiment? Kleinere versies van de balletjes in een zelfgemaakte tomatensoep gooien. Kan volgens mij niet mislopen.